Leer meer over Riesenchnauzer


——————————————————————————————————————————————————————

Wanneer men over een Riesen spreekt is het logisch dat men het ook in een trek heeft over zijn kozijntjes.

De eerst zal zeggen “respect”, de tweede antwoordt “liefde” en de kleine derde komt tot het besluit “allen tezamen”.

Dat komt omdat de drie soorten Schnauzer alleen maar verschillen door de lichaamsbouw: de grootte, het gewicht en de kleuren. Dat ze nu dwerg zijn of middenslag of riesen ze bezitten allen eenzelfde denkvermogen. Hun karakter is omzeggens hetzelfde en hun verschil in grootte is het enige voorwendsel … om hun een identiteit te geven.

Van alle gekende hondenrassen hoort de Schnauzer tot de groep van honden die met scherpzinnigheid en gevoeligheid nadenken.

Zij communiceren niet alleen op perfecte wijze met elkaar maar bovendien zijn zij vatbaar voor ons, zij hebben geen vertaler nodig en wij worden op een minimum van tijd volledig ontleed. Indien wij nogal dikwijls eens problemen hebben om hen te begrijpen hebben zij dat niet met ons.

Leren praten met de Schnauzer is in de eerste plaats zonder enige beperking en zonder dubbelzinnigheid voorrang geven aan een sleutelwoord : respect!

Respect dat hij voor u moet hebben en dan het respect dat zal toelaten dat hij u toelaat om zijn “geheime tuin” te betreden zonder enige ergernis.

Hij bezit een scherpe zin van eergevoel en hij zal u dan getrouwheid zonder weergave betonen.

Zijn geestestoestand kunnen ontcijferen geeft toegang tot de weg van communiceren. In staat zijn zijn intimiteit te kunnen begrijpen betekent momenten van geluk beleven. Een Schnauzer kan zich gedragen, leer hem eenvoudig weg zich in te houden.

De riesen bezit talent met hopen maar die ruwe diamant vereist een kundige polijsting. Je zal heel snel vaststellen dat hij een soort van tweespraak in zich heeft. Hij is er dol op aangenaam te zijn met u , hij houdt van u zonder enige remming maar eens het bevel geïntimeerd zal hij niet altijd geneigd zijn u gemakkelijk te gehoorzamen. Sommige baasjes zullen dan van hem zeggen “ wat een koppigaard” ! Anderen zullen nogal vlug opgeven door hun eigen falen in drie woorden bekend te maken : “hij begrijpt niets!”

Indien het moeilijker is dan bij het ras van de herdershonden dat meer onderworpen is, om de basis soepelheid van een Schnauzer te bekomen is het niet minder waar dat hij in staat is, voor wie deze artiest met een groot hart goed kan manipuleren om krachttoeren uit te voeren.

Hoewel hij ellelange herhalingen van sommige oefeningen moeilijk zal verdragen worden duidelijke bevelen onmiddellijk begrepen en uitgevoerd. Het is niet nodig om lang aan te dringen, hij begrijpt het van de eerste keer. Werk eerder op zijn aanvaarding : het verdelen van de inspanning die van hem wordt gevraagd is onontbeerlijk. De vereiste samenwerking eist vooraf dat de zaak  goed overwogen wordt: “men” laat “zijn” Schnauzer niet werken maar “jullie” werken samen met twee en in zijn gezelschap verzet je bergen.

Dat vraagt van de baas soms een inspanning om iets te bedenken maar, wat wil je een Schnauzer dat moet je verdienen.

De Riesenschnauzer heeft veel talenten en hij weet dat. Het is de psychologie en de sluwheid van de baas die groen licht zullen geven aan de topprestaties van deze hidalgo.

Tot hij 3,5 jaar is de leeftijd waarop hij volwassen wordt, zal men leep moeten zijn met deze hoogbegaafde die niet zal aarzelen om uw zwakheden uit te buiten met vele likjes die betekenen “ik zie je graag, maar ik ook niet”. Jeugd heeft enorme geestdrift die noodzakelijker wijs moet ingetoomd worden.

 

Deze van nature uit hoogbegaafde vindt somtijds een baan als lawine hond, hond voor tussenkomsten met de brandweer. Zijn reukzin samen met de vastberadenheid die hem kenmerken maken dat hij steeds tot het uiterste gaat. Hij geeft niet gemakkelijk op en zeker niet wanneer hij daadwerkelijk aan het werk wordt gezet.

Die grote hond houdt niet van schijnheiligheid. Training of herhalingen deren hem niet op uitdrukkelijke voorwaarde dat hem korte zittingen worden aangeboden en het spel waarheidsgetrouw wordt gespeeld. Voor puinonderzoeken maak je tijdens de trainingen geen gebruik van mannequins in papier-maché, verban de beledigende berispingen wanneer je deze in het openbaar niet kan herhalen de dag van een wedstrijd. Zijn eigenliefde wordt geëerbiedigd  wanneer de straf in verhouding staat tot de fout.

U hebt het begrepen het zal nooit een gebruiksmachine worden. Die reus leeft met een erecode die hij respecteert en hij verwacht logischerwijs hetzelfde van de tegenpartij.

Zonder zich ernstig te nemen doet hij zijn werk met veel toewijding en eerlijkheid.

Hij heeft een groot hart en houdt eraan op het terrein te zijn. Hij houdt van de diensten die hij verleend voor het goede van de mens en doet meer dan alleen maar deelnemen aan het spel: hij beleefd die momenten zeer ter harte.

Wanneer u de juiste dosis hebt genomen waardoor je zijn “uitschuivers” kan vermijden zal hij u spectaculaire resultaten geven en tevreden zijn zich een moment als een dappere ridder te beschouwen:  medeplichtig, loyaal en trouw.

Het dagelijkse leven is zo mooi als men eensgezind kan leven met die “rebel met het zachte hart”.

Uittreksel vertaald uit “l’Art d’être Schnauzer ou les secrets d’une vie d’éleveur » van Pierre Jolibois.
————————————————————————————————————————————————–


————————————————————————————————————————————————–

Download de lijst met fokkers van Riesenschnauzer

Verklaring Van Dekking Riensen Zwart  Geboorte Riensen Zwart

 Verklaring Van Dekking Riensen P/Z  Geboorte Riensen P/Z

Reacties zijn gesloten.