Leer meer over Oostenrijkse Pinscher


De Oostenrijkse pinscher is een gedrongen hond van middelgrote hoogte (35 à 50cm), levendig en schrander. Hoewel het type van de pincher duidelijk aanwezig is blijft hij toch verschillend van zijn Duitse neven en nichten en dat op verschillende punten zoals zijn vacht, zijn vachtkleur en zijn lichaamsverhoudingen.

Hij stamt af van de boerderijpincher uit het vroegere Oostenrijk die weinig eisen stelt en polyvalent is en wijd verspreid was in de tweede helft van de XIX eeuw. De methodische fok tot een zuiver ras begon in 1921. Het ras werd erkend op 16 oktober 1928 door de Oostenrijkse Kennelclub (Österreichischer Kynologenverband) onder de naam Österreichischer Kurzhaariger Pinscher (Oostenrijkse kortharige pinscher)

In 2000 werd zijn naam Oostenrijkse Pinscher.De kortharige Oostenrijkse pinscher is een zeer actieve en aanhankelijke hond.

Hij is gemakkelijk te onderhouden, proper en gemakkelijk te houden in een appartement op voorwaarde evenwel dagelijks met hem te gaan wandelen. Hij houdt van kinderen en zal een ideale speelkameraad zijn. Zijn opvoeding zal gemakkelijk zijn op voorwaarde dat die opvoeding consequent en vastberaden gebeurt.

Hij is krachtig, onverschrokken, temperamentvol, sportief en een zeer goede waker. Vrolijk, braaf, met een nogal soepel karakter. Zijn terriër instinct noopt hem om te jagen op vossen en konijnen.

De kortharige Oostenrijkse pincher is niet gevoelig aan een speciale pathologie.

Hij heeft een gemiddelde tot kleine grootte, is heftig, heeft een “cob” bouw. Volgens de nieuwe standard van het FCI moet de hoogte liggen tussen 42 en 50 cm maar het voornaamste blijven de anatomische verhoudingen.

Zijn oren zijn V-vormig half vallend of rechtopstaand. De staart: de inplanting is hoog, opgerold gedragen, meestal op de rug (de vorm van “jachthoorn” is frequent), kort, ruw en gespiesd.

Het haar is kort, recht, kort met ondervacht, lijkt op dat van de Fox Terriër met glad haar.

De meest voorkomende kleuren zijn geel, geelbruin, ros, zwart en bruin, ook lang met praktisch altijd grote witten vlekken (op de bles, mond, hals, keel, borst, poten dikwijls met voetuiteinden van verschillende grootte -punt van de staart)- Gewicht: 12 tot 18 kg.

Artikel geschreven met de deskundige hulp van Regitze et Benny Rastemand . Site web : http://www.ostrigsk-pinscher.dk/uk/Download de lijst met fokkers van Oostenrijkse Pinscher

Reacties zijn gesloten.