U bent hier : HET SPREEKUUR VAN DE DIERENARTS > VETTUMOREN BIJ DE HOND
AANSLUITINGSFORMULIER BIJ DE KBSPC

AGENDA

ALLERLEI

GEBOORTEN

HET BESTUUR

HET SPREEKUUR VAN DE DIERENARTS

LINKS VAN ONZE FOKKERS

ONZE HONDEN

PUBLICITEIT VAN ONZE FOKKERS

RASSENSPECIALE 2016

REGLEMENT TROFEE KBSPC - TROFEE VAN HET BESTUUR

RESULTATEN SHOW
RESULTATEN 2012
RESULTATEN 2013
RESULTATEN 2014
RESULTATEN 2015

SINT HUBERTUSVIERING 2015

VERKLARING VAN DEKKING

WISSELBEKER KBSPC 2015

VETTUMOREN BIJ DE HOND
2005


VETTUMOREN BIJ DE HOND

Vetbulten komen veel voor. Het zijn tumoren die voornamelijk uit vet bestaan. Het zijn er vaak meerdere en je kunt ze op verschillende plaatsen tegenkomen. Ze zijn bijna altijd goedaardig.

Voorkomen


Vooral bij honden en in zeldzame gevallen bij katten vinden we vettumoren. We vinden ze voornamelijk bij huisdieren op oudere leeftijd. Meestal bevinden ze zich net onder de huid op de borstkas of buikwand. Soms zitten ze op de poten. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen zoals in de borstkas.

Oorzaak


Een tumor is een bundeling van cellen die de regels voor de groei van cellen negeren. Normale cellen groeien totdat ze een boodschap krijgen van het lichaam dat ze moeten stoppen. Tumorcellen luisteren niet naar deze boodschap en blijven maar doorgroeien en doorgroeien. Tumoren worden verdeeld in twee groepen: goedaardige en kwaadaardige tumoren. Een goedaardige tumor groeit langzaam, blijft op één plaats zitten en beschadigt geen omliggende organen bij het binndendringen. Kwaadaardige tumoren vreten zich door het omringende weefsel heen. Doordat er kleine stukjes tumor kunnen loskomen, verspreiden deze zich langzaam door het lichaam en vormen op hun beurt dan weer nieuwe tumoren. Een kwaadaardige tumor noemen we kanker. Vettumoren zijn eigenlijk bijna altijd goedaardig. Hoewel ze soms op meerdere plaatsen tegelijk aanwezig zijn, hoeven we dus niet bang te zijn voor uitzaaiingen.

Diagnose
Bij het onderzoeken van een bult bij uw huisdier moet gelet wordenop grootte, vorm, beweegbaarheid en stevigheid. Vaak wordt met een naald wat weefsel uit de bult gezogen om een microscopisch onderzoek te doen om na te gaan of het inderdaad voornamelijk vet is. Bij twijfel overhet opgezogen materiaal, dan wordt dit in overleg met de eigenaar opgestuurd naar een cytoloog voor een second opinion. Een cytoloog is gespecialiseerd in het bestuderen van cellen. Hij zal dus met nog grotere nauwkeurigheid kunnen vaststellen of het een goedaardige vettumor betreft.

Behandeling
Omdat bijna alle vettumoren goedaardig zijn, beslist men meestal om de vetbult met rust te laten. Er zijn echter enkele redenen om de bult toch te verwijderen. Als één van onderstaande criteria bij de vetbult van uw hond past, dan kunt u de bult beter laten verwijderen.
Als de bult erg snel groeit.
Als de bult, na een hele tijd dezelfde grootte te hebben gehad, opeens weer gaat groeien.
Als de bult opeens duidelijk van vorm of hardheid verandert (bijvoorbeeld: een mooie ronde bult wordt ineens knobbelig)
Als de bult uw huisdier belemmert in zijn bewegingen (bijvoorbeeld een grote bult in de oksel van uw huisdier)
Als de bult op een plaats zit waar het bijna onmogelijk wordt om hem te verwijderen als hij groeit (bijvoorbeeld een bultje op de voet)
Als u zich ernstig zorgen maakt over de bult, kan dat ook een reden zijn om de bult te verwijderen.
Als uw hond er veel aan bijt, likt of schuurt, waardoor de bult kan gaan bloeden of geïrriteerd raakt.

Het is erg belangrijk dat de vetbult regelmatig gecontroleerd wordt. Een vettumor kan op dit moment geen problemen geven, maar eventueel in een later stadium wel. Een goed idee is om elke maand de grootte van de bult te noteren. Bijvoorbeeld: de grootte van een ei. Als u veranderingen ziet, geeft u ze dan aan uw dierenarts door. Als uw huisdier voor onderzoek op de praktijk komt, zal de dierenarts samen met u de bult controleren. Op die manier kunt u eventuele veranderingen goed in de gaten houden.

Samenvatting
Vettumoren komen regelmatig voor en zijn meestal goedaardig. Toch is het verstandig om zulke bultjes in de gaten te houden. Met een klein beetje extra aandacht van u en uw dierenarts kunt u er voor zorgen dat deze bultjes nooit een ernstig effect zullen hebben op uw huisdier.

Uit de praktijd van Dierenkliniek Brouwhuis


In dezelfde rubriek :
“CHEYLETIELLA” ROOSSCHILFERTJES DIE BEWEGEN
CHOCOLADE : Opgelet Gevaar
SPORT, JA, MAAR SAMEN MET MIJN HOND
Waarom en hoe teken verwijderen van uw hond
DE INENTING
DE HOND EN VETZUCHT
DE ELEKTRONISCHE IDENTIFICATIE
Contact | Plan van de site | Admin | Home